Misyonumuz:  Eğitime, kültürel ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak ve bireylerin hayatında fark yaratmak.

Menü Bar Kurumsal

Vakıf Senedi

Vakıf Senedi

SAYIN EĞİTİM BİLİM SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER VAKFI (SAYIN VAKFI) SENEDİ

 Madde 1- Vakıf:

1.1. Vakfın adı SAYIN EĞİTİM BİLİM, SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER VAKFI’dır. Vakfın kısa adı SAYIN VAKFI’dır.

1.2. İşbu resmi senette sadece Vakıf denilecektir.

 Madde 2- Vakfın Merkezi:

2.1. Vakfın merkezi Afyon İli, Merkez İlçesinde olup, adresi Organize Sanayi Bölgesi 1. Cad.1.Sok.No:45/AFYONKARAHİSAR'dır.

2.2. İlgili mevzuat çerçevesinde Vakıf yönetim kurulu kararı ile yurt içinde veya dışında şube ve temsilcilikler açılabilir ve her vatandaşa fırsat eşitliği sağlaması gerektiğine inanır ve bu amacı gerçekleştirmek üzere çalışır.

 Madde 3- Vakfın Gayesi:

3.1. Vakfın kuruluş felsefesinin temelinde; evrensel değerler, akılcılık ve bilimin en gerçek yol olduğu düşüncesi yatar.

3.2. Vakıf ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan gelişmiş bir toplum olabilmek, Türk Milleti’nin tarihine ve inançlarına, Türk Milleti ve Cumhuriyet’in değerlerine ve Atatürk’ün ilkelerine bağlı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için eğitim sisteminin bilimsel temeller üzerine kurulmasını amaçlar.

3.3. Vakıf; okul, yurt, lojman, eğitim, huzurevi, yaşlı bakım merkezi, sağlık ve spor tesisleri bilim ve sanat merkezleri yapmayı, ar-ge çalışmaları yapmayı yaptırmayı, spor kulüplerine bağış ve yardımda bulunmayı, üniversite ve yükseköğretim kurumlarının oluşturulması ve kurulması için girişimlerde bulunmak suretiyle Türk Millî eğitimine katkıda bulunmayı, kurulmuş, kurulacak ve yapılacak vakfın gayesine uygun tesislere aynı ve maddi yardım sağlamayı amaçlar.

3.4. Vakıf sıkıntıya düşmüş, doğal afet, salgın hastalık ve benzeri sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, aç ya da açıkta kalmış tüm insanlara gerekli insani yardımı ulaştırmayı, aşevi kurmayı amaçlar.

3.5. Vakıf İslâmî ilimlerin her dalında araştırma yapmak ve yaptırmak, araştırıcı âlimler yetiştirmek, kurulmuş ve kurulacak olan camilere ayni veya nakdi yardımlarda bulunmayı da gaye edinmiştir. Bunların yanı sıra Kur’an kurslarının inşasına destek olmak ve faal durumdaki kurslara yardım edilmesi için de çalışmalar yürütebilir.

3.6. Vakıf, bakımı veya onarımı yetkililerce Vakıf’a teklif edilen ve Mütevelli Heyeti’nce kabule şayan görülecek kültür, sanat ve dini tesisler için verilen görevleri yapmayı gaye edinmiştir.

3.7. Vakıf, genel, katma ve özel bütçeli idarelerin bütçeleri içinde yer alan bu hizmetleri yapmayı veya bunlara katkıda bulunmayı gaye edinmiştir.

Madde 4-Vakfın Faaliyetleri:

Vakıf yukarıdaki amaçları gerçekleştirmek için elindeki imkanlar ölçüsünde tüm topluma katkı sağlamak ve hizmet sunmak amacıyla kurulmuş olmakla birlikte imkanlarının etkin kullanımı için öncelikli hedef kitlesi sırasıyla(1)öğrenciler, (2)eğitimci, araştırmacı ve akademisyenler, (3)eğitim bilim ve teknoloji ve girişimcilik alanında etkin konumdaki karar vericiler olarak belirlenmiştir. Vakıfamacı gerçekleştirebilmek adına değerlerine uygun konu ve alanlarda aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirebilir:

4.1 Her seviyeden öğrenciye yönelik kurs rehberlik saha ve atölye çalışmaları, teknik gezi, eğitim materyali temin etme, staj yeri ve yurt imkanı bulma gibi eğitim öğretim süreçlerinin tamamlayıcı ve destekleyici hizmetler ve imkanlar sunabilir.

4.2 Lise ve Dengi okullardan mezun olup, üniversite ve yüksekokullara kaydını yaptıran öğrencilere karşılıklı, karşılıksız veya koşullu burs verebilir.

4.3 Bursiyerleri öncelikli olmak üzere, öğrencilerin sergi, fuar, kongre, mesleki ağlarla buluşma, doğa kampı vb. sosyal, kültürel, mesleki ve akademik etkinliklere katılmalarına destek olabilir.

4.4 Bursiyerleri öncelikli olmak üzere, öğrencilere dönük kariyer planlama, rehberlik ve danışmanlık imkanları sunabilir, bu türden katkı sağlamak isteyenlerle öğrenci ve ebeveynlerini buluşturabilir.

4.5 Üniversite ve araştırma merkezleri ile okul öncesi, ilk ve orta öğrenim seviyesinde okullar devralabilir, kurabilir. Yükseköğrenim öğrenci yurdu işletebilir. Vakıf yönetimince uygun görülen kurulmakta olan veya mevcut eğitim ve araştırma kurumlarına ayni ve nakdi destek sağlayabilir.

4.6. Eğitim, bilim, teknoloji ve girişimcilik başta olmak üzere çeşitli konularda tavsiyelerde bulunmak, karşılaştırma ve değerlendirme yapmak, ölçmek, iyi örnek ve uygulamaları irdelemek amacıyla, uzmanlar, bilim insanları, iş insanları vb. nitelikli katkı sağlayıcılar eşliğinde politika, analiz, tahmin çalışmaları yapabilir veya yaptırabilir. Bu çalışmaların sonuçlarını ilgili karar vericiler ve kamuoyuyla paylaşabilir. Gerekirse, bu faaliyeti sürekli hale getirmek için bir birim veya kurum kurabilir.

4.7. Genç araştırma görevlileri ve doktora öğrencileri öncelikli olmak üzere, bilim insanlarının araştırma, tez, gezi, bilimsel kongre, fuar katılımı gibi akademik faaliyetleri için ayni ve nakdi destek sağlayabilir.

4.8. Ticari ve sosyal girişimciliği desteklemek için kuluçka merkezi, kitlesel fonlama platformu, girişim ve çekirdek sermayesi fonu kurup işletebilir.

4.9.Girişimcileri, öğrencileri, akademisyenleri, eğitimcileri desteklemek için ulusal/uluslararası yarışmalar düzenleyebilir ve ödüller/mansiyonlar verebilir.

4.10. Seminer, panel, çalıştay, konferans, fuar, ağaç dikme gibi sürdürülebilir tarih, inanç, eğitim ve çevre bilincinin oluşumuna hizmet edecek etkinlikler vb. yapabilir ve yapılanlardan uygun bulduklarını destekleyebilir.

4.11. Kitap, dergi ve gazete gibi her türlü süreli ve süresiz yayın çıkartabilir. Radyo ve televizyon programları dahil her türlük görsel ve işitsel içerikler hazırlayabilir, bunlara uygun basılı ve elektronik medyada yayınlayabilir ya da yayınlatabilir.

4.12. Vakıf, kimsesiz çocukların barınmaları için gerekli yurt, ev, pansiyon gibi müessesleri inşa eder, satın alır veya kiralar.

4.13. Vakıf, eğitim ve sağlık için gerekli öğrenci yurdu ve pansiyon gibi müessesleri inşa eder, satın alır veya kiralar, buralarda eğitim görecek çocuklara ve gençlere eğitime teşvik amaçlı eğitim materyalleri ve hediyeler verebilir. Yarışmalar düzenleyip ödüller sunabilir.

4.14. Sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, savaş, tabi afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış, aç ya da açıkta kalmış tüm insanlara yardımcı olabilmek adına aşevi kurabilir ve işletebilir.

4.15. Amaçları doğrultusunda olmak üzere diğer vakıflar, kamu kuruluşları, işletmeler ve üniversitelerle iş birliği yapar ve vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için taşınmaz mallar dahi almaya, satmaya, kiralamaya yetkili olduğu gibi bağış toplamaya, tarımsal, ticari, sanayi ve mali işler yapmaya, ortaklık kurmaya, ortaklıklara katılmaya ve kredi almaya yetkilidir.

4.16. Vakıf gelir elde etmek amacıyla Balo, yemek, konser, konferans, kermes, sergi, fuar, araştırma ve benzeri faaliyetler yapabilir.

4.17. Eğitim kurumu, hastane, cami, çeşme, mescit, hayrat, huzurevi, yaşlı bakım merkezi, bilim ve sanat merkezi, araştırma geliştirme merkezi vb. yapar, yaptırır, mevcut yapılanların inşaatına destek verebilir, hali hazırda yapılmış olanlara yardımda bulunabilir.

4.18. Vakfın amacına uygun diğer etkinlikleri yapabilir. 

Madde 5-Vakfın Gayesini Gerçekleştirmek İçin Yapabileceği İş ve İşlemler:

5.1. Vakıf gayesine ulaşmak için taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye yada denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin yada tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanununun 48. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. 

5.2. Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.

Madde 6-Vakfın Kuruluş Mal Varlığı:

6.1. Vakfın kuruluş malvarlığı kurucular

  • Mehmet Sayın tarafından 60.000 TL,
  • Kadir Sayın tarafından 60.000 TL,
  • Suat Sayın tarafından 60.000 TL,
  • Fatma Sayın tarafından 60.000 TL,
  • Sümeyra Sayın Üşür tarafından 60.000 TL

olarak vakfa tahsis edilmiş olan toplam 300.000 (üçyüz bin) Türk Lirası’dır.

Vakfın kurulmasından sonra gerçek ve tüzel kişiler tarafından bağışlanacak her türlü para mal ve haklar Yönetim Kurulu kararı ile kabul edilerek yukarıda yazılı vakıf mamelekine ilave edilecektir. Yönetim Kurulu gerekirse bu yetkisini Yönetim Kurulu Başkanı’na devredebilir. 

6.2.Kuruluş malvarlığı, vakfın kurulmasını müteakip, malvarlığına yapılacak ilavelerle arttırılabilir.

6.3. Vakfın ilk kuruluş varlığına ek olarak her türlü mal ve hakları para, menkul ve gayrimenkulleri herhangi bir hukuki yolla iktisap edilebilir. 

Madde 7-Vakfın Organları:

7.1. Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.

a) Mütevelli Heyet

b) Yönetim Kurulu

c) Denetim Kurulu 

Madde 8- Mütevelli Heyeti:

8.1. Vakfın mütevelli heyeti, işbu vakıf senedinin Geçici Madde 3’ünde de belirtilen ve Mehmet Sayın, Kadir Sayın, Suat Sayın, Fatma Sayın, Sümeyra Sayın Üşür’den oluşan 5 kişidir.

8.2. Kurucu mütevelli heyet üyeliğinin ölüm, istifa ya da başka bir nedenle boşalması halinde, boşalan üyeliğe, eski üyenin öncelikle alt soyundan reşit ve temyiz kudretine sahip olan birisi mütevelli heyetinin oyçokluğu kararıyla; altsoyu bulunmaması veya istememesi halinde ise, yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin teklif edeceği kişilerden birisi diğer mütevelli heyetinin oybirliği kararıyla seçilir. Teklif edilen kişiler hakkında yapılan oylamada eşit oy çıkması halinde adaylardan yaşça büyük olan seçilmiş sayılır.

Yukarıda belirtilen ölüm, istifa veya benzeri sebepler dışında, kurucu mütevelli heyet üyelerinin altsoyları 24 yaşını doldurduklarında mütevelli heyetine dahil olmaya hak kazanırlar. Mütevelli heyetine dahil olma taleplerinin mevcut mütevelli heyetine yazılı olarak bildirilmesi halinde mütevelli heyeti gereken işlemleri yapacaktır.

8.3. Mütevelli heyeti üyeleri, vakfın kuruluşunda belirlenmiş olan mütevelli heyeti üyelerinin altsoyu veya üstsoyundan birisinin olması esastır. Bu kişilerin dışında bir kişinin mütevelli heyeti üyesi olabilmesi için mevcut mütevelli heyetinin oybirliği ile karar alması gerekir.

8.4. Mütevelli heyeti üyeleri oybirliği ile mütevelli heyeti üye sayısını 12’ye kadar çıkarabilir.

Madde 9- Mütevelli Heyetinin Görev Ve Yetkileri:

9.1.Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyetin yetkileri aşağıda gösterilmiştir:

a) Yönetim kurulunu seçmek ve gerekli gördüğü durumda görevden almak,

b) Denetim kurulunu seçmek ve gerekli gördüğü durumda görevden almak,

c) Vakıf yönetim kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını görüşüp incelemek, yönetim kurulunun ibrası konusunda karar vermek,

d) Yönetim kurulunca hazırlanacak vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

e) Yönetim kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,

f) Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını belirlemek,

g) Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak,

h) Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek,

j) Vakfa ait taşınmazları mevzuat çerçevesinde satmak ve vakfa yeni taşınmaz almak hususunda yönetim kurulunca teklif edilecek önerileri inceleyip Vakfın amaçlarına en uygun düşecek kararları almak.

Madde 10-Mütevelli Heyetin Toplantı Zamanı Ve Karar Nisabı:

10.1. Mütevelli heyetinin ilk toplantısı, vakfın tescilini müteakip bir ay içinde yapılır. Bilanço ve çalışma raporlarının onaylanması, bütçe ve çalışma raporlarının onaylanması ile seçimlerin yapılmasına ilişkin konularını görüşmek üzere Mart ayı sonuna kadar toplanır.

10.2. Mütevelli heyet ayrıca yönetim kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya mütevelli heyet üyelerinin en az üçte birinin yazılı olarak yönetim kurulundan talepte bulunmaları halinde olağanüstü olarak toplanabilir. Toplantı başında mütevelli heyeti üyelerinden birisi toplantıya katılanların oy çokluğu ile divan başkanı olarak seçilir ve toplantıyı yürütür. Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez. Ancak, olağan toplantıda divanın teşkilinden hemen sonra, hazır bulunanların, en az üçte birinin yazılı önerisi ile senet değişikliği ve vakıf organları ile vakfa yükümlülük ve sorumluluklar yükleyecek konular dışında gündeme madde ilavesi mümkündür. Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce imza karşılığı veya üyelere ulaşacak şekilde taahhütlü mektupla bildirilir.

10.3. Mütevelli heyet üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı, bir hafta sonra aynı gün ve saatte aynı yerde yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı nisabı, üye tamsayının üçte birinden (1/3) az olamaz.

10.4. Mütevelli heyet karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların çoğunluğudur. Oyların eşit olması halinde, divan başkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, mütevelli heyetten bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz.

10.5. Vakıf senedinde yapılacak değişiklik, düzeltme veya ilaveler için karar yeter sayısı, üye tamsayısının üçte ikisidir.

Madde 11-Yönetim Kurulu:

11.1. Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe üç yıllığına seçilecek en az 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Yönetim kurulu üyelerinden çoğunluğunun mütevelli heyet üyesi olması zorunludur. Çoğunluk oluşturmamak şartıyla vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür.

11.2. Yönetim kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı ve muhasip üye seçilerek görev taksimi yapılır.

11.3. Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine, sırasına göre yedek üyelerden biri göreve çağrılır. Yönetim kurulu ayda en az bir kere toplanır. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya 3 toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, bu görevden çekilmiş sayılır.

11.4. Toplantı yeter sayısı 3 olup, kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır. Alınan kararlar noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.

11.5. Yönetim Kurulu yedek üyeleri istedikleri zaman yönetim kurulu toplantılarına katılabilir, öneride bulunabilirler, fakat oy kullanamazlar.

Madde 12-Yönetim Kurulunun Görev, Yetki Ve Sorumlulukları:

12.1. Yönetim kurulu, vakfın idare ve icra organıdır. Bu sıfatla yönetim kurulu:

a) Vakıf gayesi doğrultusunda mütevelli heyetin yetkisine girenler hariç olmak üzere gerekli kararları alır ve uygular.

b) Mütevelli heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve mütevelli heyetin onayına sunar.

c) Vakıf malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.

d) Vakıf tüzel kişiliği adına, bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.

e) Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa müdür atar, vakıf genel sekreterliği veya benzeri yardımcı birimler oluşturabilir, gerektiğinde görevlerine son verir.

f) Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.

g) İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, yurtiçinde ve yurtdışında şube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir, bu hususta gereken işlemleri yapar.

h) Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.

i) Mütevelli heyetin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular.

j) Mütevelli heyet toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.

k) Mütevelli heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.

I) İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.

Madde 13-Vakfın Temsili:

13.1. Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.

13.2. Vakıf yönetim kurulu üyelerinden mütevelli heyet üyesi olanların herhangi ikisi vakfı müştereken temsile yetkili olup, dışarıdan atanan yönetim kurulu üyeleri ise herhangi bir mütevelli heyet üyesi yönetim kurulu üyesi ile birlikte müştereken imza ile vakfı temsile yetkilidir.

Madde 14-Denetim Kurulu:

14.1. Denetim kurulu mütevelli heyet adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır. Denetim kurulu, dışarıdan üç yıl için seçilecek 3 kişiden oluşur. Ayrıca 3 yedek üye seçilir. Herhangi bir sebeple ayrılan asıl üye yerine yedek üye göreve çağrılır.

14.2. Denetim kurulu üyeleri; hukuk fakültesi, iktisat, mühendislik fakültesi veya işletme bölümü mezunlarından veya serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir kişilerden seçilir.

14.3. Denetim kurulu, incelemelerini tüm defter, kayıt ve belgeler üzerinde yapar. Hesap dönemi itibari ile düzenlenecek rapor, mütevelli heyet toplantısından en az 15 (on beş) gün önce mütevelli heyete gönderilmek üzere yönetim kuruluna verilir.

14.4. Mütevelli heyeti, vakıf denetim kurulu oluşturmak yerine bir bağımsız denetim kuruluşu marifetiyle vakfın denetiminin gerçekleştirilmesini sağlayabilir.

Madde 15-Huzur Hakkı:

15.1. Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı veya ücret verilip verilmeyeceğini, verilecekse bunun miktarını mütevelli heyet belirler.

Madde 16-Vakfın Gelirleri:

16.1. Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir.

a) Vakfın amacına uygun her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar,

b) Vakıf faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler,

c) İktisadi işletmeler, iştirakler ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler,

d) Vakıf menkul ve gayrimenkulleri ile diğer varlık ve haklarının değerlendirilmesi ile sağlanacak gelirler.

Madde 17-Vakıf Gelirinin Tahsis Ve Sarf Edileceği Yerler:

17.1. Vakfın yıllık brüt gelirlerinin en az üçte ikisi vakfın amaçlarına, kalanı yönetim ve idame giderleri ile ihtiyata ve vakıf malvarlığını artırıcı yatırımlara tahsis ve sarf olunur

Madde 18- Vakfın Mali Uygulamaları Ve Hesap Dönemi:

18.1. Vakıf bilanço hükümlerine göre defter tutacaktır.

18.2. Vakıf hesap dönemi, takvim yılıdır ancak ilk hesap dönemi, tescil tarihi ile o yılın sonuna kadar olan süredir.

18.3. Yönetim kurulu alacağı karar ile hesap döneminde değişiklik yapabilir.

Madde 19- Resmi Senet Değişikliği:

19.1. Vakıf senedinde vakfın amacı, gayesi, faaliyetleri de dahil olmak üzere yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin en az üçte birinin (1/3) yazılı teklifi ile, mütevelli heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.

Madde 20-Vakfın Sona Ermesi:

20.1. Vakfın sona ermesi ancak yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üye tamsayısının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve mütevelli heyet üye tamsayısının üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile mümkündür. Alınacak bu karar ile birlikte vakfın malvarlığının devredileceği tüzel kişi de mütevelli heyetçe belirlenir.

05401030303